Mestská rada v Prešove má už plný počet 10 členov

04.04.2007 Prešov

Prešov 4. apríla (TASR) - Plný počet 10 členov má po dnešnom rozhodnutí Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Prešove poradný orgán primátora mesta - rada. Doplnili ho o štyroch nominantov poslaneckého klubu SDKÚ-DS a KDH.
Doteraz rada fungovala v šesťčlennom zložení a tvorili ju poslanci za dva kluby - Smer-SD, ĽS-HZDS a SF a za klub kresťanských demokratov a nezávislých. K ich voľbe došlo na zasadnutí mestského parlamentu 12. februára. Novými členmi rady sa dnes stali Mária Čížiková, Andrea Turčanová, Juraj Hurný a Anton Neupauer.
Podobne ako 12. februára aj dnes bola rozprava k návrhu komplikovaná, zaznelo viacero protichodných návrhov a veľa osobných invektív. Klub SDKÚ-DS a KDH sa dožadoval piatich miest v rade, no primátor Pavel Hagyari (nezávislý) apeloval, že podľa príslušného rokovacieho dokumentu nemôže byť členov rady viac ako 10 a voľba prvých šiestich členov rady bola právoplatná.
Predseda druhého najpočetnejšieho klubu v MsZ Milan Berdis (Smer - SD) povedal, že ak v majú väčšinu v spojení s klubom kresťanských demokratov a nezávislých v zastupiteľstve 16 ku 14, tak majú mať viac miest aj v rade v pomere šesť ku štyri. Práve také rozdelenie aj presadili, keďže na rokovaní bolo prítomných všetkých 31 poslancov a ich hlasovanie potvrdilo Berdisom konštatované rozloženie síl v mestskom parlamente.
Na voľbe sa odzrkadlili pretrvávajúce spory v miestnom KDH. Štyria z jeho poslancov v januári odišli z pôvodného väčšinového 17-členného klubu KDH a SDKÚ-DS a s dvoma nezávislými poslankyňami vytvorili tretí klub - kresťanských demokratov a nezávislých. Oslabili tak pozíciu svojho materského klubu. Za to miestne KDH už svojich dvoch členov Katarínu Ďurčanskú a Jozefa Balážiho vylúčilo zo strany. Na disciplinárne konanie čaká tretí - Marián Kohút. Štvrtý z "odídencov" Mikuláš Bodnár sa pred schôdzou 12. februára vrátil do radov klubu KDH a SDKÚ-DS.
Mimo klubov zostal nezaradený poslanec exprimátor Prešova Milan Benč zvolený ako nezávislý.
Poslanci po rovnako búrlivej diskusii schválili aj nominantov klubu SDKÚ-DS a KDH za predsedov a členov komisií MsZ. Podobne ako pri kreovaní mestskej rady sa domáhali väčšieho počtu predsedníckych postov, nakoniec MsZ schválilo pre klub tri z deviatich komisií. Predseda komisie na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov Igor Smolko (Smer - SD) v diskusii uviedol, že na najbližšom zasadnutí komisie ponúkne svoju funkciu zástupcovi opozície, aby sa dodržalo nepísané pravidlo, že predsedom tejto komisie je poslanec z opozičného klubu.
 

Vyberte región